Endüstriyel Otomasyon ve Kontrol
Akıllı Bina Yönetimi
Evrim çağında yaşadığımızı kimse inkar edemez. İster iklim değişikliği tehdidi, ister teknolojinin dönüştürücü gücü, isterse küreselleşmenin tuhaf durumu olsun, eski kesinlikler her gün sorgulanıyor. Bu değişikliklerin çalışma ve yaşama şeklimiz üzerinde muazzam bir etkisi var. Şimdi gelecek için daha akıllı, daha istikrarlı ve dayanıklı yapılar oluşturmak için verilerin gücünden yararlanma zamanı.
Bir binayı daha akıllı hale getirmek için teknolojiyi kullanmak artık bir seçim değil, bir zorunluluktur.
Ticari binalarda değişim zamanı
Ekonomi, kentleşme ve iklim
Müteahhitlerin, mal sahiplerinin ve yatırımcıların çoğu, ticari inşaat sektörünün her zamankinden daha büyük zorluklarla karşı karşıya olduğu konusunda hemfikir.
Şehirlerin nüfusundaki artışla birlikte kentsel mekan bir önceliktir
Temmuz 2020 itibariyle dünya nüfusunun 7,8 milyar olduğu tahmin ediliyor.
Büyüyen bir nüfus, daha akışkan bir işgücünü barındırmak ve enerji ve su kaynaklarına daha dikkatli bakmak için her binanın alanının daha dinamik yönetimine ihtiyaç duyuyor.
Binaların iklim değişikliğine katkısı tüm kurumlar tarafından yakından izlenmektedir.
Binalar dünyadaki enerjinin %30’undan fazlasını tüketiyor
Binalar dünya enerjisinin %30’undan fazlasını tüketiyor ve küresel karbon emisyonlarının yaklaşık %40’ını oluşturuyor. Yeşil bina artık lüks bir seçenek değil. Birçok müşteri, kiracı ve konut sakini artık yeşil binayı standart olarak görüyor. Bina geliştiricilerinin ve inşaatçılarının en başından itibaren sera gazı emisyonu azaltma teknolojisini dahil etmeleri bekleniyor.
Bu zorlukların üstesinden gelmek için dünya çapındaki ulusal hükümetler bina kullanımı, enerji tüketimi ve sera gazı emisyonları konusunda daha katı kısıtlamalar getiriyor. Daha enerji verimli binalara geçiş, artık karbon azaltma stratejilerinin merkezi olarak görülüyor.
Geleceğin dünyası akıllıdır
Singapur, Helsinki gibi çok ilerici şehirlerde ve
Zürih Hırslı planlamacılar artık kentsel alanları tanımlıyor
Gelecekte akıllı mahalleler veya hatta tamamen akıllı şehirler fikri olarak büyüyecek.
Bugün inşa edilen binalar, akıllı şehrin evrimi için çok önemlidir. Akıllı yapılar inşa ederek şehirlerimizi daha yaşanabilir, daha verimli ve daha sürdürülebilir hale getiriyoruz.
Akıllı teknoloji, karmaşıklık yaratmak yerine, yatırım getirisini kolayca artırmak ve zorlu çevresel hedeflere ulaşmak için önemli bir fırsat yaratır.
Akıllı bina yönetimi aynı zamanda yeşil teknolojinin benimsenmesini de hızlandırıyor
Elektrikli araçlar (EV) ve güneş enerjisi akıllıca entegre edilmiştir ve ileri görüşlü teknoloji, koleksiyonunuzdaki binaların rolünü bile değiştirebilir.
Daha akıllı bir gelecek inşa etme zamanı.
Öğrenen binalar inşa edin
Yeni olan, bu dikeylerin sorunsuz bir şekilde bütünleşmesini sağlayan web tabanlı platformların eklenmesidir.
Bir binanın ne kadar verimli ve etkili olduğuna dair tek bir görüş sağlayabilirler. Yöneticiler bu verileri kullanarak israfı önlemek ve kullanımı iyileştirmek, sera gazı emisyonlarını azaltmak ve aynı zamanda tasarruf etmek için önleyici tedbirler alabilirler.
Binalar tarafından üretilen çok miktarda veri, onları tekrarlayan öğrenme döngülerine dönüştürür. Binadaki sensörler, varlıkların ve kaynakların kullanımını izler ve değişen tüketim kalıplarına veya meydana gelen faaliyetlere uyum sağlayabilir.
Binalar, önceden yüklenmiş algoritmaları kullanarak, günün saatini, dış ortamı, doluluk seviyesini veya diğer herhangi bir değişkeni yansıtmak için parlaklık seviyesini ve HVAC’ı ayarlamak gibi konularda bağımsız kararlar verebilir.
Bu akıllı sistemler tarafından kaydedilen okumalar, bir binadaki sistemlerin, odaların veya alanların yeniden kullanılması için önerilerde bulunmak için de kullanılabilir.
Herhangi bir bağımsız karar, herhangi bir yere müdahale edebilen yöneticiler tarafından dijital gösterge tablosunda gerçek zamanlı olarak izlenebilir.
Bu görünürlük ve kontrol düzeyine ulaşmak, muhtemelen daha akıllı bir yapı seçmenin en büyük avantajıdır.
Akıllı binalar yaratmak için yatırımın geri dönüşü
Geliştiriciler ve bina sahipleri için akıllı binaların birçok gerçek faydası vardır.
İlk olarak, akıllı bina yönetimi kaynakların tutarlı kullanımını sağlar. Bir bina, kullanıcılarının ihtiyaçlarına veya yöneticilerinin hedeflerine uyum sağladığı için enerji tasarrufu sağlayabilir, sera gazı emisyonlarını azaltabilir ve enerji maliyetlerini azaltabilir.
Gücün daha verimli ve etkin kullanımı paradan tasarruf sağlayabilir ve teknolojinin ilk maliyetlerini hızla telafi edebilir. Orta büyüklükteki bir ticari binada, tek başına klima ve aydınlatma, enerji tüketiminin yaklaşık %50’sini oluşturabilir. Akıllı otomasyon sayesinde yöneticiler enerji maliyetlerinin yüzde 30 ila 50 oranında azaldığını görebilirler.
Enerji tasarrufunu temel bir akıllı yönetim sistemi kurma maliyetindeki azalmayla karşılaştıran akıllı bina yönetimi, değerini hemen kanıtlıyor. Akıllı bir sistem, 50.000 fitlik bir bina için 37.500 $ kurulum maliyeti ile enerji maliyetlerinde yüzde 25 tasarruf sağlıyorsa, yıllık tasarruf 23.000 $ olabilir, bu nedenle geri ödeme süresi iki yıldan azdır.
Akıllı binalar karlı olabilir
Sıfıra misyon
Azalmak
İşletme maliyetlerinde
Emniyet
optimizasyon
Enerji
Güvenilirlik
Lüdenscheid ABB tesisi, geleceğin ilk ABB karbonsuz tesisi olacak
Görev Sıfır:
ABB karbonsuz fabrika
Lüdenscheid, Almanya
Lüdenscheid, çok çeşitli teknolojileri dijital olarak ağa bağlı ve kontrol edilebilir bir akıllı sisteme entegre eder. Güneşli günlerde, güneş enerjisi teknolojisi, 340 özel haneyi beslemeye yetecek kadar fabrika ihtiyacının %100’ünü karşılamaktadır. Saha santrali ile birlikte kullanıldığında ihtiyacından %14 daha fazla enerji üretebilmektedir. Bu fazlalık, kamu şebekesine yeniden satılabilir, bu da sitenin pozitif enerji olduğu anlamına gelir.
İndeksleme tesisleri yılda 630 tona kadar CO2 tasarrufu sağlar. Bu site, hem yerel olarak hem de daha geniş topluluk için çevrenin iyileştirilmesine önemli ve uzun vadeli bir katkıya sahiptir.
Bina zekası bakım maliyetlerini en aza indirir
Akıllı bakım, geleneksel yöntemlerden 9 kata kadar daha ucuzdur.
Öngörülü sorun giderme, bakım süresinden tasarruf sağlamanın yanı sıra pahalı ekipman veya hizmetlerin arıza süresini de azaltabilir. Bazı tahminler, akıllıca yetenekli kestirimci bakımın geleneksel reaktif yaklaşımdan 3 ila 9 kat daha ucuz olduğunu öne sürüyor. Arızalı sistemler hızla belirlenebildiği, onarılabildiği ve yeniden başlatılabildiği için kiracı ve bina sakini memnuniyeti de genellikle daha yüksektir.
Akıllı binalar elektrik kesintilerine karşı daha dayanıklıdır.
Çoğu işletmede elektriği korumak çok önemlidir, ancak bu özellikle elektrik kesintilerinin hayati tehlike oluşturabileceği hastanelerde geçerlidir. Akıllı teknoloji, başka yerlerde elektrik kesildiğinde bile yoğun bakım ünitesinin veya cerrahi bölümlerin açık kalmasını sağlamak için kullanılabilir.
Akıllı teknoloji kiracılar için daha çekici.
Akıllı özellikler, yoğun bir ticari gayrimenkul endüstrisinde güçlü bir ayrım kaynağı olabilir.
Birçok kiracı, bina seçimlerinin markaları üzerindeki etkisini düşünür. Yatırımcıların, müşterilerin ve potansiyel çalışanların şirketleri sürdürülebilirlik ve KSS stratejilerini sorguladığı bir dünyada, akıllı çevre yönetim sistemleriyle inşa etmek bir pazarlık olabilir. LEED sertifikasyon planının geliştiricileri olan USGBC tarafından yapılan araştırma, LEED sertifikalı bir binada çalışan kişilerin yüzde 79’unun LEED olmayan bir bina yerine LEED sertifikalı bir binada başka bir işi seçeceklerini söylediğini belirtiyor. LEED sertifikasına sahip yeşil binalarda çalışanlar da kendilerini daha mutlu, sağlıklı ve üretken hissettiler.
Akıllı teknoloji eski binaları yenilemektir
Avrupa binalarının en az %40’ı 1960’lardan önce inşa edildi.
Bunlar artık, genellikle binanın kendi dokusunun derinliklerine gömülü olan pasif enerji yönetimi biçimlerine dayanmaktadır. Yalıtım, çift cam, döşeme vb.
Çoğu yöntem çok verimsizdir. Binanın nasıl kullanıldığına aktif olarak yanıt vermiyorlar ve kolayca ayarlanamıyorlar. 1980’lerde yeni inşa edilen binalar bile yeni inşaatlardan iki kat daha fazla enerji tüketiyor.
Avrupa Parlamentosu’ndan alınan veriler, yeni yapıların sahip olduğu aynı yatırım getirisi faydalarının eski yapılar tarafından hızla gerçekleştirilebileceğini göstermektedir. Örneğin, bir binanın derinlemesine yenilenmesi, ısıtma talebini %70’den fazla azaltabilir.
İlk günden itibaren daha düşük enerji maliyetleri, daha düşük bakım maliyetleri ve daha az vakum elde edilebilir.
Akıllı teknoloji
Akıllı teknoloji, uzak görüşlü sahiplerin bakış açısını değiştirir.
Akıllı teknolojiyi bina geliştirmenize entegre etmek stratejik bir karardır.
Akıllı bir binanın fiziksel bir ortamdaki bir dizi üründen daha fazlası olduğu artık açık olmalıdır. Sahipler ve yatırımcılar, veri görselleştirmede gerçek zamanlı varlık kullanım modellerine dayalı hedefler ve planlar belirleyebilir, bu da senaryo planlarının uzun vadeli alan yönetimini hesaba katabileceği anlamına gelir. Sahipler, bir “dijital ikiz” kullanarak, kaynak tüketimini kontrol ederken dahili yapılandırma değişikliklerini test edebilir ve hatta varlık değerini en üst düzeye çıkarmak için toplam kullanım değişikliklerini değerlendirebilir.
Binanın kendisi, sahiplerinin stratejisine göre değiştirilebilen bir dizi farklı dijital sistem, hizmet ve işlev için bir platform haline geliyor. Bu “Hizmet Olarak İnşa Et” (BaaS) modeli, bina performansının zaman içinde değiştirilmesini nispeten kolaylaştırarak ve potansiyel olarak aşınma ve yıpranmayı ortadan kaldırarak, uzun ömürlülük sağlamak için geniş kapsamlı etkilere sahiptir.
Karmaşık enerji projelerinde 130 yılı aşkın deneyime sahip olan ABB, akıllı gücün uzun vadeli faydalarının nasıl ortaya çıkarılacağı konusunda tavsiyelerde bulunmak üzere benzersiz bir konumdadır. Deneyim bize başarının bir inşaat veya yenileme projesine yaklaşımınızda değişiklik yapmak anlamına geldiğini söylüyor.