0,00 0
Sepet

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

0,00 0
Sepet

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Akıllı Ev

Akıllı Ev Teknolojisi, Temel Bilgiler

Akıllı Ev Teknolojisi

Akıllı ev teknolojisi, evlerde konfor ve güvenlik için kullanılan cihazların bir araya gelmesi ve kontrol edilmesini sağlayan bir teknolojidir. Akıllı ev teknolojisi, evin her alanında kontrol ve güvenliği sağlamak için kullanılan cihazları ve sistemleri bir araya getirir. Akıllı ev teknolojisi, evinizdeki tüm cihazların daha kolay kontrol edilmesini ve evinizi kontrol etmek için kullandıklarınızı bir araya getirmenizi sağlar. Akıllı ev teknolojisi, evinizdeki tüm cihazları otomatik olarak kontrol etmek, güvenlik kameralarınızı izlemek, sizin ve ailenizin güvenliğini sağlamak ve evinizi kontrol etmek için kullanılan cihazları bir araya getirmek için kullanılır. Akıllı ev teknolojisi ayrıca, evinizi ısıtma ve soğutma sistemleri, evinizdeki ışıkları, kapıları ve pencereleri ve diğer cihazları kontrol etmek için kullanılan cihazları bir araya getirir.

Akıllı Ev Teknolojisi nedir?

Genellikle “akıllı ev teknolojisi” olarak adlandırılan ev otomasyonu, evinizi otomatikleştirmek için teknolojinin kullanılmasıdır. Ev otomasyonu, Nesnelerin İnterneti (IoT) aracılığıyla evinizin neredeyse her yönünü kontrol etmenizi sağlar.

Ev otomasyonu, termostatın icadıyla başladı ve teknolojide en büyük ve en hızlı büyüyen pazarlardan biri haline geldi. Ev otomasyonu potansiyeli büyümeye devam ediyor. Ev güvenliği, ev aletlerini kontrol etme, enerji tüketimini izleme, kişisel asistan olarak, yaşlı veya engelli bakımı vb. için kullanabilirsiniz.

Bu kılavuzda, ev otomasyonu hakkında bilmeniz gereken her şeyi öğreneceksiniz. Sadece nasıl çalıştığı değil, onu kullanmanın farklı yolları ve eksiklikleri. Ayrıca, gelişmekte olan akıllı ev ürünlerine yönelik birkaç faydalı bağlantı bulacaksınız.

Ev otomasyonu nasıl çalışır?

Akıllı bir evin nasıl çalıştığını açıklamak zor çünkü evrensel olarak kabul edilmiş bir protokol yok. Bu teknoloji ülkeye, şirkete ve otomasyon türüne göre değişir. Çoğu zaman, akıllı ev piyasası çok kazançlı ve hızlı hareket ettiği için şirketler yeni gelişmelerden çekinirler.

Ev otomasyonu için ilk endüstri standardı X10’du. X10, cihazların öncelikle güç hattı kabloları, radyo frekansı ve kablosuz tabanlı protokoller aracılığıyla birbirine bağlanmasına yardımcı olur. Bugün Zigbee, Z-Wave ve Insteon da akıllı ev için önde gelen protokollerdir. Bu yeni endüstri standartları, ağ ağı gibi modern kablosuz teknolojiye daha fazla güveniyor. Bütün bu sistemler çok karmaşıktır. Basitçe söylemek gerekirse, cihazlara mesaj göndermek için elektrik, radyo dalgaları ve kablosuz teknoloji kullanırlar.

Merkezi kontrol: Merkezi kontrol, evinizdeki her şeyi kontrol eden akıllı bir ev sistemidir. Işıklarınızı, termostatınızı, sprinklerinizi, telefonunuzu, çamaşır makinenizi, kurutma makinenizi ve daha fazlasını tek bir kaynaktan kontrol etmenizi sağlar. Bu tür bina otomasyonu, işletmelerde ve lüks özel evlerde en popüler olanıdır. Ayrıca, Ev Otomasyonunda güvenlik sistemleri çok popülerdir.

Merkezi kontrol sistemleri, genellikle ev güvenlik sistemleri için yaygın olarak kullanılan tipte olduğu gibi bir duvar terminalinden çalıştırılır. Ayrıca bir uzaktan kumanda cihazı, akıllı telefon, tablet veya bilgisayardan da erişilebilirler.

Avantajlar: Merkezi kontrol sisteminin bir numaralı avantajı adından gelir. Evinizin tüm farklı yönlerine tek bir merkezi sistemden erişebilirsiniz. Banyodan ev güvenlik ağına kadar her şey merkezi bir sistem üzerinden kontrol edilebilir. Merkezi kontrol sistemleri de nispeten yüksektir, bu da yüksek kalite anlamına gelir.

Dezavantajları: Bu sistemler daha pahalıdır ve profesyonel kurulum gerektirir. Ev otomasyonu büyüdükçe, daha fazla insan, merkezi kontrol sistemlerini taklit etmek için Smart Hub’larla eşleştirilebilen uygulama tabanlı otomasyona doğru ilerliyor.

Bu sistemlerle ilgili bir diğer sorun, çok yaygın olmalarıdır. Merkezi bir sistem seçerseniz, genellikle o sistemle eşleşen cihazlarla sınırlı kalırsınız. Örneğin, dışarı çıkıp yeni bir çamaşır makinesi almak isteseniz, o sistemle çalışan makinelerle sınırlı kalırsınız. Zamanla birçok sistem, gelişen teknolojilere daha uyumlu hale gelerek ev otomasyonu pazarına uyum sağlar.

Uygulama tabanlı: Uygulama tabanlı Akıllı Ev teknolojisi, Bulut ile iletişim kurmak için ev ağınızı kullanır. Bulut teknolojisi, Nesnelerin İnterneti’nin hayati bir parçasıdır ve her ikisi de son birkaç yılda çok popüler hale geldi. Uygulama tabanlı akıllı cihazların çoğu, ev otomasyon cihazlarını Wi-Fi aracılığıyla ev ağınıza bağlayarak çalışır. Bu cihazlar, bir yerde bir sabit sürücüye bağlanır ve daha sonra akıllı cihazınızdaki uygulamalar aracılığıyla erişirsiniz.

Bu uygulamalarla kişisel bir hesap oluşturduğunuzda, akıllı ev cihazlarınızla senkronize edebilirsiniz. Bu sayede şirket, hangi cihazın hangi uygulamayı hangi kullanıcıyla kullandığını biliyor. Siz ve akıllı ev cihazlarınız İnternet’e bağlı olduğunuz sürece, bu bulut tabanlı akıllı ev cihazlarının çoğuna her yerden bağlanabilirsiniz.

Bazı uygulama tabanlı ev otomasyon teknolojileri, Bluetooth aracılığıyla doğrudan akıllı cihazınıza bağlanır. Bulut tabanlı ev otomasyonunda olduğu gibi, uygulamada yine de kişisel bir hesap oluşturmanız gerekir. Bulut tabanlı uygulamaların aksine, çalışabilmeleri için bu akıllı ev cihazlarının yakınında olmanız gerekir.

Artıları: Uygulama tabanlı akıllı ev, akıllı evleri genel halk için erişilebilir kılmaktan kesinlikle sorumludur. Birçoğu, bu cihazlar uygun fiyatlı, kurulumu, kullanımı ve güncellenmesi kolay olduğu için DIY akıllı evler yaratıyor. Ayrıca birçok seçenek var ve şu anda pazar çok büyük olduğu için sürekli yeni cihazlar üretiliyor.

Dezavantajları: Merkezi kontrolün aksine, bulut tabanlı ev otomasyonu kullanan çoğu akıllı ev, birkaç farklı uygulama gerektirir. Bazı akıllı ev teknolojisi dağıtıcıları, uygulamalarından biri aracılığıyla erişebileceğiniz birkaç farklı cihaz sunar. Öte yandan geliştiriciler, merkezi kontrol sistemlerini taklit eden cihazlar inşa ediyor.

Akıllı Evler: Bilim Kurgu Gerçek Oldu

Teknoloji çılgın bir hızla büyüyor ve yavaşlamıyor. Bir zamanlar sadece bilim kurguda görülen şeyler şimdi gerçek oldu. Saatiniz üzerinden James Bond gibi kişileri arayabilir, bilgisayarınızla Hal 9000 gibi konuşabilirsiniz (umarım sadece Hal gibi değildir) ve artık Iron Man gibi akıllı bir eviniz olabilir.

Akıllı ev teknolojisi aslında birkaç yıldır var. Bill Gates, akıllı evini 1988’de kurmaya başladı ve 2005’te bitirdi. Bugün akıllı bir eve sahip olmak için milyarder olmanıza gerek yok ve bir tane inşa etmek kesinlikle 17 yıl sürmeyecek. İster evinizi merkezi bir sistem üzerinden yönetin, ister uygulama tabanlı cihazlardan memnun olun, seçenekleriniz çok geniş ve sadece genişlemeye devam ediyor.

Akıllı Ev Yönetimi Seçenekleri: Temel Bilgiler

Temel bilgilerle başlayalım. Aşağıdakiler şu anda piyasada bulunan en yaygın akıllı ev yönetimi seçenekleridir. Kullanımı, kurulumu kolaydır ve en uygun fiyatlı akıllı ev teknolojisidir.

Akıllı hoparlörler: 39 milyon Amerikalı’nın evinde akıllı hoparlör olduğu bildiriliyor. Yapabilecekleri her şey düşünüldüğünde şaşılacak bir şey yok. Akıllı hoparlörler, müzik çalmaktan çok daha fazlasını yapabilir, ancak bu konuda oldukça iyi bir iş çıkarırlar. İnternette arama yapabilir, size hava durumunu söyleyebilir, size haber raporları verebilir, kişisel asistan olarak çalışabilir ve tüm akıllı ev sisteminiz için merkezi bir kontrol merkezi olarak görev yapabilirler. Doğru akıllı hoparlörlerle neredeyse her şeyi kontrol edebilirsiniz. Sadece sesinizle Alexa’ya ön kapıda ne olduğunu sorun, üst kattaki ışığı kapatmak için Siri’yi kullanın ve Google ile ısıyı azaltın. Akıllı hoparlörünüzü bir ev otomasyon merkezi olarak kullanmak istiyorsanız, satın aldığınız cihazların hoparlörünüzle uyumlu olup olmadığını iki kez kontrol etmelisiniz, çünkü hepsi uyumlu değildir.

Akıllı TV’ler: Akıllı TV’ler harikadır çünkü temelde ne istersen, ne zaman istersen, kablolu olsun ya da olmasın izleyebilirsiniz. Smart TV genellikle TV’nin kendisine atıfta bulunur, ancak bu durumda, tüm Nesnelerin İnterneti video akış cihazları için bir şemsiye ifadedir. Bu günlerde TV akışı için birçok seçenek var. Doğrudan üniteden Netflix, Hulu, Amazon vb. yayınlayan gerçek bir akıllı TV alabilir veya normal TV’nizle eşleştirmek için bir sistem alabilirsiniz. Bu cihazların çoğu, evinizi daha da akıllı hale getirmek için akıllı hoparlörler ve merkezi bir kontrol merkezi ile eşleştirilebilir.

Akıllı termostatlar: Akıllı termostatlar ile klimanızı nerede olursanız olun kontrol edebilirsiniz. Ayrıca, evde kimse yokken enerjinin boşa gitmemesi için bunları bir programa ayarlayabilirsiniz. Bazı akıllı termostatlarda, gerektiğinde sıcaklığı otomatik olarak değiştiren bir sensör seçeneği bulunur.

Akıllı fişler: Akıllı fişler, bir nesneyi kendisinin daha akıllı bir versiyonuna dönüştürebilir. Bunları normal prizlerinize takmanız yeterlidir, ardından onlardan güç alan her şey akıllı cihazınızdan kolayca açılıp kapatılabilir.

Akıllı aydınlatma: Akıllı aydınlatma söz konusu olduğunda iki seçenek vardır. İlk şey akıllı ışık anahtarlarını kurmaktır. Akıllı ışık anahtarları yalnızca bir uygulama tarafından kontrol edilmekle kalmaz, birçoğu karartma gibi farklı aydınlatma seçenekleri sunar. İkinci akıllı aydınlatma seçeneği ise akıllı lambalardır. Akıllı fişler gibi, akıllı ampuller de normal ışıkları akıllı ışıklara dönüştürür. Eski ampullerinizi akıllı ampullerle değiştirin, aydınlatmanızı otomatize edebilirsiniz. Peki hangisi daha iyi seçim? Akıllı anahtarlar daha uygun fiyatlı bir seçenektir, ancak genellikle karmaşık kurulum gerektirir. Akıllı ampuller, düşük veya yumuşak ışık gibi daha fazla aydınlatma seçeneği sunar, ancak akıllı cihazlarınızla çalışmak için bir çevirmen merkezinin satın alınmasını gerektirdiğinden daha pahalıdır.

Görüntülü kapı zilleri: Görüntülü kapı zilleri yalnızca birinin ön kapıda olduğunu algılayıp sizi uyarmakla kalmaz, aynı zamanda size oradaki insanların video görüntülerini gösterebilir ve ziyaretçinizle konuşmak için interkom teknolojisini kullanabilir. Artık “Kim var orada?” diye bağırmak yok. Ya da evin diğer tarafından “dışarı çıkın”. Akıllı cihazınızdan görüntüleyebilir, hatta akıllı hoparlörünüzden size göstermesini isteyebilirsiniz.

Robot Vakum: Bir robot hizmetçi çok uzakta olabilir, ancak bir sonraki en iyi şey bir robot vakumudur. Akıllı hoparlörler de dahil olmak üzere akıllı cihazlarınızdan kontrol edilebilirler. Robot elektrikli süpürgeler yetmezmiş gibi, bu elektrikli süpürgelerin bazılarının akıllı hoparlörleriniz gibi kendi yapay zekası (AI) vardır ve

hatta bazıları görüntüleri ve videoları doğrudan akıllı cihazınıza aktarabilir.

Akıllı Evinizdeki Her Şeyi Tek Yerde Kontrol Edin: Hub’lar ve Paneller

Akıllı evinizi nasıl kontrol edersiniz

Hub’lar, akıllı evinizdeki tüm farklı cihazları kontrol edebilir. Daha fazla insanın kendin yap akıllı ev projeleri yapmasıyla birlikte, yeni ve geliştirilmiş merkezler piyasaya çıkıyor.

Birçok hub, uygulama tabanlı tüm cihazlarınızı barındırarak ve uygulamalarında size sunarak çalışır. Bu hub’lar küçük, çerçevesiz ve nispeten uygun fiyatlı. Görsel olarak daha çekici bir seçenek arıyorsanız, Panel Hub çok pürüzsüz bir yüzeye sahiptir. Bunlar en çok merkezi olarak kontrol edilen ev otomasyon sistemlerinde yaygındır, ancak bazıları uygulama tabanlı cihazlar için mevcuttur.

En popüler ve şiddetle tavsiye edilen hub’lar akıllı hoparlörlerdir. Akıllı ev cihazlarının çoğu, akıllı hoparlörlerle uyumludur ve çalışmayanlar bunu değiştirmek için çalışmaktadır. Hoparlörünüze sadece ışıkları açmasını söylemek daha kolay olmakla kalmaz, aynı zamanda evinizi gerçekten çok daha akıllı hale getirir. Dijital bir uşak sahibi olmak gibi.

KNX: Akıllı Evler ve Binalar için Açık Standart

KNX teknolojisi, ev ve bina otomasyonu için geliştirilmiş bir standarttır. Bu teknoloji, farklı marka ve cihazların birbirleriyle uyumlu olarak çalışmasını sağlayarak evlerin akıllı hale gelmesine olanak tanır. KNX, ev sahiplerinin güvenliğini, konforunu ve enerji verimliliğini artırmak için birçok seçenek sunar. Sistem integratörleri, KNX teknolojisi ile donatılmış evlerin tasarımı, kurulumu ve konfigürasyonu için uzmanlaşmıştır.

    Diğer yazılar
    abb
    ABB: Yenilikçi bir şirket hakkında
    ABB: Enerji Veren Yenilikler ABB, toplumun ve endüstrinin daha üretken ve sürdürülebilir bir geleceğe ulaşmasını sağlayan lider bir küresel teknoloji şirketidir. Yazılımı elektrifikasyon, robotik, otomasyon ve hareket ile entegre ederek [...]
    Tüm içeriği okuyun
    Otomatik aydınlatma
    Akıllı Aydınlatma Sistemi
    Özellikle ofis sektörü için “akıllı aydınlatma” sistemi, maliyetleri azaltmak, enerji tasarrufu sağlamak, karbon emisyonlarını azaltmak ve yeşil bina sertifikasyonu kazanmak için önemli bir fırsat olarak değerlendirilmektedir. Ofis sahibi, yönetici veya [...]
    Tüm içeriği okuyun
    Teorem Enerji, 2010 yılında ev otomasyonu işine başlamıştır.

    Türkiye ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da KNX ürününün satışına odaklanan ilk e-ticaret şirketiyiz.

    Vizyonumuz, ticaretin teknoloji ile mümkün kılınması ve Bölgede Smart Energy ürünleri için 1 numaralı tercih.
    Adres: İçerenköy Mahallesi, Değirmenyolu Caddesi, Kutay İş Merkezi, B Blok Ataşehir, İstanbul, Turkey
    Whatsapp: +90 552 709 72 84 M: +90 552 709 72 84 T: +90 216 766 54 83 [email protected]

    Telefonla Sipariş

    +90 216 766 54 83

    18 Ay Garanti

    Üreticilere Göre

    Ödeme Seçenekleri

    Kredi Kartı - Havale / EFT

    Hızlı teslimat

    İstediğiniz Kargo ile
    © 2024 Teorem Enerji.

    Listenizi gönderin!

    Quick Quotation
    tr_TRTR