Özellikle ofis sektörü için “akıllı aydınlatma” sistemi, maliyetleri azaltmak, enerji tasarrufu sağlamak, karbon emisyonlarını azaltmak ve yeşil bina sertifikasyonu kazanmak için önemli bir fırsat olarak değerlendirilmektedir. Ofis sahibi, yönetici veya kiracısı olsun, mevcut sisteminizi yükseltmek veya bir sonraki projenizde “akıllı sistem” kontrollerini tasarlayarak, geri dönüşümler ve verimliliği artırma fırsatları bulabilirsiniz.
Akıllı aydınlatma sistemleri, yalnızca işletme maliyetlerini düşürmekle kalmaz, aynı zamanda çalışanların işyerinde konforunu ve verimliliğini de artırır. Özellikle ofis ortamlarında, aydınlatma sistemleri kullanıcıların ihtiyacına göre otomatik olarak ayarlanabilir, böylece çalışanların göz yorgunluğu ve uyku bozukluğu gibi sorunları önleyebilir. Aynı zamanda, akıllı aydınlatma sistemleri, sensörler aracılığıyla insan faaliyetlerini algılayarak, ortam ısısını ve nem oranını otomatik olarak ayarlayabilir, böylece işletmenin enerji tasarrufu sağlamasına ve çalışanların işyerinde konforunu arttırmasına yardımcı olur.
Akıllı aydınlatma sistemi, durumunuzun yanı sıra kuruluşunuzun refahını ve performansını iyileştirir
Akıllı aydınlatma sistemleri, yalnızca işletme maliyetlerini düşürmekle kalmaz, aynı zamanda çalışanların işyerinde konforunu ve verimliliğini de artırır.
Günümüzün iş gücü geçmişe göre çok daha fazla değişimle karşı karşıya ve bu nedenle işverenlerin önündeki zorluk, 21. yüzyıl çalışanlarının ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayabilecek ve maksimum düzeyde refah sağlayabilecek çalışma ortamları tasarlamaktır.
performans olarak. Modern ofis, bu ihtiyaçlarla başa çıkmak için iyi bir aydınlatma tasarımından daha fazlasına ihtiyaç duyar. Danışmanlar ve tasarımcılar ayrıca insan performansı ve üretkenlik konularını da dikkate almalıdır.
Ayrıca, tüm aydınlatma sistemini gündüz ve gecenin yarısı boyunca açık tutmak artık sosyal olarak kabul edilebilir veya akıllıca değildir, ancak kişisel güvenlik ve esenlik duygusu da korunmalıdır.
Avantajlar | Olasılıklar |
---|---|
Güneş ışığı kullanımı | Gün ışığı için planlama |
Lambalar gerektiğinde açılır | Varlık algılama sistemine bağlı bir program |
Doğru miktarda ışık yoğunluğu | İş planına göre ışık yoğunluğunun planlanması |
Enerjinin esnek kullanımı | Gerekli yükün akıllı dağıtımı |
Avantajlar | Olasılıklar |
---|---|
Maliyet azaltma esnekliği | Yazılım aracılığıyla lambaların gruplandırılmasındaki değişikliklerin yönetimi |
Aydınlatma sisteminin sağlığının izlenmesi | Lambaların performansını izleme |
Tüm aydınlatma sistemlerini tek bir yerden yönetin | Tüm lambaları kontrol etmek için entegre bir gösterge paneli kullanma |
Ölçüm ve kontrol | Enerji tüketimi, ışık yoğunluğu ve tüm akımlar üzerinde tam kontrol |
Avantajlar | Olasılıklar |
---|---|
Görev/senaryo için optimum aydınlatma | Kişisel kontrol veya ışık dinamikleri |
Kullanıcı tabanlı kontrol | Kişisel ışık kontrolü |
Konfor ve güvenlik | Koridorların otomatik aydınlatması / dış ışığa göre arka plan ışığı |
Akıllı bir aydınlatma sistemi, geleneksel varlık algılama ve gün ışığından yararlanma stratejileri ile enerji verimliliğini ve konforu en üst düzeye çıkarır, ancak aynı zamanda esnekliği, kullanıcı konforunu ve güvenliğini artırmak için bir dizi yeni strateji sunar.
Günümüzün iş gücü geçmişe göre çok daha fazla değişimle karşı karşıya
Üreticiler, ürünlerin yanında sıfırdan yüze kadar akıllı aydınlatma sistemi sağlama konusunda çeşitli çözümlere sahiptir. Bir ışık kaynağı ile tam entegre bir ortam arasındaki önemli bağlantının, onun akıllı kontrol edilebilirliği olduğunu biliyoruz. Akıllı aydınlatma sistemi altyapısı, KNX ve DALI endüstri standartlarında yer alan tam entegre ortamları destekler.
Akıllı aydınlatma sistemi, çok çeşitli enerji tasarruflu lambalarla birleştirildiğinde, kontrol yelpazesi, kullanıcıların yalnızca enerji açısından “verimli” bir çözüm değil, aynı zamanda konut ve ofis ortamlarını dönüştürme konusunda belirgin bir yeteneğe sahip “verimli” bir çözüm oluşturmasına olanak tanır. .
Akıllı aydınlatma sistemi çözümleri yelpazesi, günümüz modern ofis ortamında kolay entegrasyon ve kurulum sağlamak, KNX ve DALI’nın etkinliğini en üst düzeye çıkararak yeni bir sistem geliştirmek veya kurmak için geliştirilmiştir.
Akıllı Aydınlatma Sistemi serisi artık KNX dünyasına aşağıdakiler de dahil olmak üzere daha da fazla çözüm sunuyor:
Aydınlatma kontrol sistemi, günümüz modern ofis ortamında kolay kurulum ve devreye alma sağlamak, KNX ve DALI’nın etkinliğini en üst düzeye çıkararak yeni bir sistem geliştirmek veya kurmak için geliştirilmiştir. Bu, tesislerin her iki sistemden de en iyi şekilde yararlanabilmesi için daha fazla esneklik sağlar.
Yerel bir kontrol paneli, sakinlerin akıllı aydınlatma sistemini ihtiyaçlarına göre ayarlamasına olanak tanır. Bu, kullanıcıların aydınlatma kontrol sisteminin gerektirdiği çeşitli işlevleri doğrudan başlatmasına ve bunlarla etkileşime girmesine olanak tanır. Akıllı aydınlatma sistemi, kontrol sisteminin tüm gücünü bir düğmeye dokunarak getiriyor. Bir düğmeye basmak, tüm ortamın görünümünü ve verdiği hissi anında değiştirebilir.
Akıllı aydınlatma sistemi, proje alanlarıyla pasif olarak etkileşime girme yeteneği sağlayarak, hareket algılama ve ışık seviyesi algılama özelliklerini tek bir ünitede kompakt ve güzel bir çözümde getiriyor. Özelliklerin her biri aynı anda çalışarak hareketi algıladıktan sonra ışıkları açmak ve ardından mevcut güneş ışığını ölçtükten sonra parlaklık seviyesini azaltmak gibi akıllı senaryoları etkinleştirerek daha da fazla enerji tasarrufu sağlar. Bu işlevlerin her birinin tek bir cihazda birleştirilmesi, tavan boşluğunu dolduran birden fazla sensör tipine olan ihtiyacı azaltır.
Akıllılaştırma sisteminin kalbi olan operatörlerin akıllı aydınlatma sistemi, bir projedeki tüm farklı aydınlatma gruplarını doğrudan kontrol eder ve sistemin her tür lamba ve aydınlatma kontrol protokolü ile uyumlu olmasını sağlar. Akıllı aktüatörler, tutarlı ve sorunsuz çalışma için aydınlatma kontrol gereksinimlerini üstün üretim kalitesiyle birleştirmek için ideal seçimdir. Ortak proje tasarım hedeflerine ulaşmak için birlikte sorunsuz çalışacak şekilde bir aktüatör kombinasyonu seçilebilir. Her cihaz, yüzden fazla önceden ayarlanmış sahneyi saklayabilir, bu da basit ağ mesajlarından karmaşık anahtarlama mantığının çağrılmasına izin verir. Gerekli ön ayarlı sahneler her cihazda saklandığından, kurulum süreci ve ağ mesajları basitleştirilmiştir. Aktüatörler ayrıca herhangi bir proje ihtiyacına uygun çeşitli çıkış devresi kombinasyonlarını da destekler.
Akıllı aydınlatma sisteminin en yaygın biçimlerinden biri olan röle aktüatörleri, enerji yönetimi ve akıllı aydınlatma kontrolü üzerinde en büyük etkiye sahip olabilir. Ray konfigürasyonlu üniteler, bir pano muhafazasına kurulum için uygundur.
Tüm endüstri standardı balast protokollerini (adreslenebilir DALI, yayın DALI, DSI ve 1-10V) iletebilen bir dizi açık protokol dimmer aktüatörü. Esnek kuruluma izin vermek için hem DIN rayında hem de yapısal kablolama konfigürasyonlarında mevcutturlar.
Yerel bir kontrol paneli, sakinlerin akıllı aydınlatma sistemini ihtiyaçlarına göre ayarlamasına olanak tanır.
DCI, mekanik anahtarların ve rölelerin KNX ağı ile iletişim kurmasına izin verecek şekilde tasarlanmıştır. Her girişin performansı programlanabilir ve sağlanan girişlerle birlikte küçük boyutlu ürünler, çok duvarlı anahtar ağlarının arkasına kurulum için iyi bir seçimdir. Bu DCI’lar, basit bir kuru kontak arabirimi olarak kullanılmaya ek olarak, sistem dışı hareket dedektörünü tam özellikli bir KNX sensörüne dönüştüren bir “hareket sensörü” moduna sahiptir.
Ağı genişletmek için bir aydınlatma hattını ikinci bir hatta bağlamak için bir hat kuplörü kullanılabilir veya bir aydınlatma hattını bir ana hatta (veya omurgaya) bağlamak için kullanılabilir. Bu anlamda kuplör elektrik yalıtımı ve mesaj (telgraf) filtresi sağlar.
KNX güç kaynağı, kurulu bus bileşenlerine enerji verir ve sağlam ve güvenilir bus iletişimi sağlar.
Akıllı aydınlatma sistemi, KNX ve DALI ile enerji tüketimini en aza indirirken konforu en üst düzeye çıkarmak için yeni bir ölçüt belirliyor.
Daha büyük bir sistem oluşturmak için birkaç KNX ağ hattı birbirine bağlanabilir. Ana hat ve alt hat ağ topolojisi, ölçeklenebilir ve sağlam bir ağ mimarisi sağlar. KNX standardı ve üçüncü taraf sistemlerden gelen bağlantı noktaları aracılığıyla birçok entegrasyon fırsatı mevcuttur. Entegrasyon ile BMS, planlanmış olayları tetikleyebilir ve sistemin mevcut durumunu kontrol edebilir.
KNX dünyasına tamamen yapılandırılmış bir kablolama çözümünün sunulması, proje teslimi, kurulumu ve işletiminde tüm paydaşlara büyük faydalar sağlar.
Yük aktüatörleri, diğer aydınlatma sistemlerini kontrol etmek için aynı KNX ağına eş zamanlı olarak bağlanabilir ve seçenekler: DALI Adreslenebilir, DALI Broadcast, DSI ve diğer karartma lambaları stilleri için 1-10V ve her tip için panjur kontrolü ve röle aktüatörleri. yük Kullanılan anahtar.
Tüm ağ cihazları, endüstri standardı KNX yaklaşımı kullanılarak birbirine bağlanır. Bu, akıllı aydınlatma sisteminin tüm cihazlarının ağa olduğu kadar KNX ağında birbirleri arasında mesaj iletmesine olanak tanır.
DALI yük aktüatörleri aracılığıyla DALI ağı. Üçüncü taraf cihazlar da dahil olmak üzere kullanıcı arayüz panelleri, mevcut akıllı aydınlatma kontrol ayarlarını doğrudan değiştirmek için KNX ve DALI kuru kontak arayüzleri üzerinden bağlanabilir. DALI MultiMaster çözümü, DALI sensörlerini ve kuru kontak kullanıcı arayüzlerini birleştirerek kurulum maliyetlerini düşürür.
Akıllı aydınlatma sisteminde gerektiğinde herhangi bir aydınlatma kontrol panelinden son kullanıcı tüm sistemin kontrolünü ele geçirebilmektedir. Bu, günün sonunda tüm aydınlatmayı kapatmak için çok yararlı olabilir. Sensörler, algılanan harekete veya mevcut ölçülen ışık seviyesine göre ışığı otomatik olarak ayarlar. Bir sensör yalnızca kendi mantıksal bölgesini kontrol etmekle kalmaz, aynı zamanda birden fazla mantıksal bölgeyi kontrol etmek için koridor aydınlatmasını koruyan veya ışık seviyesi ölçümleri yapan komşu bölgelere de mesajlar gönderebilir. Akıllı aydınlatma sisteminin geliştirilmesinde sadece KNX ağını değil, sensörler ve akıllı anahtarlar gibi kullanıcı arayüzleri arasında iletişim kurmak için DALI aydınlatma kontrol ağını da kullanan geniş bir ürün yelpazesi bulunmaktadır. Akıllı aydınlatma sisteminin kablolarının yarısından fazlası ağda gereklidir.
Akıllı aydınlatma sisteminin aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli görevleri vardır:
Akıllı aydınlatma sistemi çözümü şunları içerir: